Informació per a autors novells, notícies sobre el certamen Paraules a Icària,
reflexions sobre el món editorial, novetats del nostre catàleg, entrevistes amb els autors...
Coneix més a fons les motivacions d'aquesta petita i encara jove editorial!

dimarts, 9 de febrer del 2010

Els guanyadors del II certamen Paraules a Icària

La segona edició del certamen Paraules a Icària ha finalitzat aquest dijous 4 de febrer amb tres guanyadors: Carme J. Huertas, a la categoria de narrativa El cistell, amb Tots els dilluns són dolents; David Folch Flórez a la categoria de narrativa juvenil Relats, amb Llibre de la Destrucció; i Maria Patricio Mulero a la categoria Ritmes, de poesia, amb Societat Anònima (24 hores a la finestra). En el moment en què han rebut el premi, els guanyadors han parlat de com m’és d’important tenir un horitzó i cercar una utopia.

De fet, tots tres s’han aventurat a la creativitat del negre sobre blanc i han estat reconeguts pels jurats com els guanyadors d’aquesta II edició del certamen. El premi ha consistit en l’estàtua Paraules a Icària, 1.000 euros per part de l’Ajuntament del Districte de Sant Martí i la publicació de la seva obra per part d’Edicions Saragossa.

L’acte, celebrat a l’Auditori de la Universitat Pompeu Fabra (Campus de la Comunicació-Poblenou), ha estat amenitzat per la companyia de teatre Cia. Dejabugo i amb l’acompanyament de música blues de Rascar y Tocar. Amb aquesta festa s’ha tancat un cicle complex, que inclou el treball previ dels autors, l’enviament dels originals, la deliberació dels jurats específics de cada àmbit i la selecció de l’obra guanyadora. En particular, aquest certamen segueix considerant-se un any més com una experiència novedosa: una convocatòria literària promoguda des d’un districte, partint de la iniciativa particular d’una editorial.

Així, entenent-la com una proposta encara poc coneguda, l’organització, tant Edicions Saragossa com l’Ajuntament del Districte de Sant Martí, en valora molt positivament la participació. Igualment, els convocants consideren que cal continuar treballant per a encoratjar la participació dels escriptors que viuen al districte i també dels autors novells d’arreu.

Els tres guanyadors han estat reconeguts amb l’entrega de 1.000 euros, per part de l’Ajuntament del Districte de Sant Martí, i amb la publicació de l’obra, per part d’Edicions Saragossa, a la col·lecció que respon al nom específic de cada categoria, a més a més de la figura Paraules a Icària, esculpida per Sònia Benítez.

diumenge, 7 de febrer del 2010

«Paraules a Icària és una gran oportunitat»

EN PARAULES DE L'EDITORA...

«Dies enrere, obrint un diari vaig veure l’anunci de la convocatòria d’un certamen literari en el qual es donaven 60.000 euros de premi. Automàticament vaig pensar que la nostra convocatòria podia interessar a poques persones o semblar pobre. Vaig dubtar de si calia continuar el nostre projecte. Quin sentit tenia continuar convocant el certamen Paraules a Icària? Per què el vam crear? Com a certamen literari el primer objectiu és donar una oportunitat a autors novells d’aquí i d’arreu. Un altre objectiu és retre un petit homenatge a totes les persones que havien cercat, i a les que encara cerquen, la utopia.

El poble de Sant Martí, i els barris que després han configurat el districte, han tingut un pes específic en la història de la nostra ciutat, per la seva indústria, per la lluita obrera, per la seva capacitat d’acollida… Avui, en un món globalitzat, correm el risc de d’oblidar aquests orígens, i no saber veure en què i com s’han transformat. Fàcilment podria també quedar diluïda la nostra personalitat i la nostra aportació cultural. Creiem, o ens agradaria, que el certamen hi aportés el seu gra de sorra. Recollint la vocació dels nostres barris d’acollida i alhora de traspassar fronteres volem escolatr la veu de moltes persones a través de les seves paraules escrites i llegides, a Icària, símbol d’una terra de llibertat, i desig d’un món millor. Per aquest motiu el certamen es diu Paraules a Icària.

Amb tot això, després d’haver llegit els originals d’aquest any, compartit la deliberació amb cada un dels mebres dels tres jurats vaig trobar la resposta als meus dubtes inicials: sí, valia la pena seguir convocant el certamen. Paraules a Icària és una gran oportunitat: de trobada, de creació, d’acollida, d’expressió. També ens agradaria que els barris de Sant Martí arribessin a fer seu el certamen Paraules a Icària».

Rosa M. Zaragoza i Padró