Informació per a autors novells, notícies sobre el certamen Paraules a Icària,
reflexions sobre el món editorial, novetats del nostre catàleg, entrevistes amb els autors...
Coneix més a fons les motivacions d'aquesta petita i encara jove editorial!

dilluns, 28 de febrer del 2011

«Els certàmens, eines al servei dels autors i dels editors»

«Els certàmens són eines al servei dels autors i dels editors. Permeten posar-los en contacte. Des de fora es podria pensar que són eines només per als autors. Però a l’editorial moltes vegades parlem del valor que té aquesta convocatòria literària per Edicions Saragossa i pel districte de Sant Martí.

Per un costat, hi ha els jurats, que ajuden a tenir criteris amplis i exigents. Són una riquesa en el treball de l’editor. I per un altre, ens ajuda a acomplir un dels nostres objectius, que és obrir les nostres portes a autors novells (encara que aquest any, com veureu, hi han participat escriptors amb una certa trajectòria, fet que agraïm, ja que això ens fa pensar que el certamen està ben encaminat).

En el vídeo de presentació heu pogut veure les persones guardonades de les anteriors edicions. Moltes comenten que al presentar-se al certamen, la possibilitat de veure el seu llibre editat els il·lusionava més que no pas el premi econòmic (i no perquè no el vulguessin! Els diners sempre són benvinguts).

Reflexionant sobre aquests aspectes, m’he adonat de la gran responsabilitat que sento, com a editora, de fer dels llibres una realitat tangible i visible. Treballant perquè el contingut i el continent sigui de la major qualitat possible. L’eina dels autors és la paraula i dipositen la seva confiança en l’editor perquè elabori un bon llibre i el presenti en societat, que és l’objectiu final de tot creació artística.

Cal vendre per raons econòmiques, és obvi. Però tinc l’obligació moral de fer-ho per tots els components de l’equip d’Edicions Saragossa i els autors. Les editorials petites no som, ni tenim les eines de grans empreses de negocis. ¿Com podem competir amb el màrqueting brutal d’alguns grups editorials? Hi ha una lluita ferotge on els taurons es mengen els peixos petits. ¿Com podem fer arribar els llibres nostres al públic en general, sense invertir les mateixes quantitats, gairebé vergonyoses, de segons quin tipus de campanya?

També en el món editorial, com en el de la construcció, es parla d’una bombolla. Best-sellers de grans vendes (amb molts compradors, però… amb quants lectors?).

En un moment de crisi on tot sembla trontollar, cal tenir imaginació per traçar nous itineraris. Diuen que és el moment de les petites llibreries i les petites editorials. Esperem que així sigui. El que sí és veritat, és que hi ha una via irrenunciable: que tots plegats siguem devoradors de lectura.»

Rosa M. Zaragoza
Directora d'Edicions Saragossa
Barcelona, 24 de febrer del 2011
Festa de lliurament de premis del III certamen Paraules a Icària