Informació per a autors novells, notícies sobre el certamen Paraules a Icària,
reflexions sobre el món editorial, novetats del nostre catàleg, entrevistes amb els autors...
Coneix més a fons les motivacions d'aquesta petita i encara jove editorial!

dilluns, 8 de setembre del 2008

Nou llibre de costums del Delta i la seva gent

Oleguer Arqués publica el seu primer llibre apostant pel «lèxic autòcton»

Edicions Saragossa acaba de publicar La seua terra, d’Oleguer Arqués. L’autor del llibre ens convida a conèixer la seua terra, la seva parla, els homes i dones que l’han treballat i l’han fet créixer. Pas a pas, el seu primer relat costumista ofereix un tast d’un temps passat que estima i que perdura en la memòria col·lectiva. La vida quotidiana, el pare, la mare i el xiquet, l’amor i el patiment, l’esforç i la tendresa. El feinejar de cada dia, plantar i collir, l’arròs i les olives, la pesca i la caça. Paraula a paraula, la narració endinsa el lector en la seua terra i li fa recordar, o descobrir, i valorar formes de vida, expressions i costums que pertanyen a un passat no gaire llunyà. L’escrit s’acompanya d’un acurat vocabulari que justifica el lèxic de les terres del Delta.

Arqués va néixer a Tortosa l’any 1964. Des de la infantesa fins a l’actualitat ha viscut sempre en terres deltaiques. Actualment viu a Amposta. És llicenciat en filologia catalana i fa realitat la seva vocació exercint de professor de català en l’ensenyament secundari. Creu en l’esforç i en l’experiència, en el fer i desfer de cada dia. I estima la seva terra i el llegat dels avantpassats.

En el preàmbul del seu primer llibre, deixa entreveure a qui dedica les pàgines i què hi podran descobrir els lectors: «La seua terra esdevé, o pretén esdevenir, una concatenació de “quadres de costums” realistes cent per cent, és clar; un cercle vital que té principi i final en el cicle de la natura i de la vida, però que al mateix temps no acaba mai, perquè no se’n distingeixen ni principi ni final. Simplement s’entreveuen uns personatges, uns tipus, els mateixos cada vegada, que van evolucionant i traspassant el temps, fins i tot en morir; perduren en el temps, en el record, com la terra, l’aigua…, perquè s’hi barregen i es fan eterns en essència en la memòria dels que queden».

Es faran dues presentacions de la novel·la a les terres de l’Ebre:

A Deltebre: el divendres 12 de setembre a les vuit del vespre
a la Sala d’Exposicions Municipal Ramon Calvo (c. Estació, 51).

A Amposta: el divendres 26 de setembre a les vuit del vespre
a la Sala d’Adults de la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó
(c. Castell 13-15).

Per a més informació:
93 221 00 96 – info@edicionssaragossa.cat