Informació per a autors novells, notícies sobre el certamen Paraules a Icària,
reflexions sobre el món editorial, novetats del nostre catàleg, entrevistes amb els autors...
Coneix més a fons les motivacions d'aquesta petita i encara jove editorial!

dilluns, 10 de novembre del 2008

Per què un certamen?

Edicions Saragossa vam néixer l’any 2006 al barri del Poblenou, del districte de Sant Martí de Barcelona. Des dels darrers anys, el Poblenou està vivint canvis importants en l’àmbit urbanístic i social, canvis que poden ser oportunitat de creixement o enterrament d’una vida social i cultural. Segons escriu la pròpia editora Rosa M. Zaragoza, «si el barri es vol mantenir viu i jove a qualsevol edat, haurà de sentir curiositat, mirar endavant tot respectant el passat, imaginar i perseguir la utopia, trencar fronteres, crear lligams de convivència i de solidaritat, fer amics, passar-ho bé, riure amb els qui riuen i plorar amb els qui ploren».


LES PARAULES, EINA D’ACOLLIDA
Així, Edicions Saragossa ofereix el certamen Paraules a Icària com a eina de creació i de relació. Vol ser una possibilitat de comunicació entre els veïns i el món cultural, una iniciativa privada, ubicada en un districte, que vol projectar-se cap enfora.
El nom del certamen manifesta el desig d’arrelament en un territori i la invitació a les paraules d’arreu de venir a Icària. Les paraules que poden ser plurals (en català i castellà, de moment) arriben a Sant Martí, zona de barris acollidors amb els nouvinguts.
Ildefons Cerdà, en la seva proposta urbanística, volgué donar el nom d’Icària a aquest territori de Barcelona. Icària també és protagonista en l’obra de Xavier Benguerel, un escriptor poblenoví reconegut arreu.

Edicions Saragossa ha creat aquest certamen literari per promoure la creació literària i fomentar el plaer de la lectura. Aquesta aposta vertebra el certamen en tres categories:
a) El cistell: la narració de vivències personals, el relat d’experiències educatives i la narració de ficció arrelada en un territori;
b) Ritmes: la creació poètica; i
c) Relats: assaig adreçat a lectors joves.


LA UTOPIA ICARIANA
Convençuts que la creació, la iniciativa cultural i la literatura contribueixen a fer un món millor (la utopia icariana), retrobem Salvador Espriu:

Sentir només, saber de cada cosa
el nom senzill, el simple nom, carícia
com de l’abril damunt les noves fulles,
mentre la llum de pluja de la tarda
s’allunya a poc a poc amb els jacints.

Hem donat un nom a cada cosa. La riquesa de vocabulari afavoreix la comprensió del món i permet expressar pensaments i sentiments. Les paraules d’un bon llibre amaren el lector com la pluja fina. És un motiu més per a convidar tothom a donar a conèixer les seves paraules. Poden ser, negre sobre blanc, pluja fina per a molts lectors.

Podeu descarregar-vos les bases del certamen aquí:

Per a més informació:
93 221 00 96 – edicionssaragossa@o3bcn.com